JORDBRUKET SOM KOLSÄNKA

Svensk Kolinlagring är en plattform som samlar forskare, jordbrukare, företag i matbranschen och andra viktiga aktörer runt målet att binda in koldioxid från atmosfären och lagra den i jordbruksmark. Svea Green Foundation har varit med och finansierat deras arbete i syfte att förstärka organisationen och skala upp verksamheten. Under hösten 2022 gick initiativet från att vara pilotverksamhet till en permanent verksamhet.

photo-by-milad-b-fakurian-jordbruket-som-kolsanka.jpg

En tredjedel av jordens yta består av jordbruksmark och idag är jordarna på många ställen skrala. I frisk, levande jord finns mängder med mikroorganismer som livnär sig på kol och frigör näring. Med levande jordar får vi bättre skördar, minskad klimatpåverkan, bättre vattenhållande förmåga, större mångfald och en ökad livsmedelssäkerhet. 

IPCC och den svenska Klimatpolitiska vägvalsutredningen pekar på att kollagring i jorden är en nödvändig och kostnadseffektiv lösning för att få ner koldioxidhalterna i atmosfären. Metoden ger också fler fördelar som förbättrad biologisk mångfald, jordkvalitet och lokal livsmedelstrygghet.

Inom 30 år kommer efterfrågan på livsmedel globalt vara dubbelt så stor som idag och för att detta inte ska leda till ännu mer avskogning så behövs rikare skördar och smartare sätt att jordbruka bland annat genom bättre jordkvalitet.

Svea Green Foundation har därför varit med och finansierat Svensk Kolinlagring för att de ska ha möjlighet att bygga upp sin organisation och skala upp verksamheten. Svensk Kolinlagring är en plattform som samlar forskare, jordbrukare, företag i matbranschen och andra viktiga aktörer runt målet att binda in koldioxid från atmosfären och lagra den i jordbruksmark. Missionen med initiativet är att bygga en win-win-win lösning som bidrar till att begränsa klimatförändringarna, öka mullhalt och bördighet, bevara och skapa ekosystemtjänster, samt förbättra skördar och lönsamhet i svenskt jordbruk. 

Syftet med Svensk Kolinlagring är alltså att skapa tillräckligt med incitament för ökad kolinlagring i svensk jordbruksmark, så att det sker ett snabbt skifte i hur vi producerar mat på svenska gårdar. Mer kol i mark bidrar till en välmående jord mer resilient mot klimatförändringar som torka och översvämningar. Det i sin tur tryggar livsmedelsproduktionen och ger bättre ekonomi för lantbrukaren, även i ett förändrat klimat. Många av de metoder för ökad kolinlagring som testas runt om i världen idag bidrar dessutom till minskad övergödning och ökad biologisk mångfald.

Läs mer på www.svenskkolinlagring.se